keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

12. Ruokamaailman ihmeelliset löydökset

Käytän usein uutiskanavanani Ilta-Sanomien nettisivustoa. Tänään sain sieltä innoituksen tähän aiheeseen, mikä käsittelee syömämme ruuan sisältöä ja laatua.


Syökää kanaa!! Kyseisestä kirjoituksesta sain innoituksen tämän päivän aiheeseen.

Huomasin, että ihmiset ovat sen itsekin ponganneet sivustolta, joten kaivelin Googlen kautta lisäjuttuja ruokamaailman ihmeellisistä löydöksistä. Varmasti vain murto-osa löydöksistä päätyy yleiseen mediaan, ja loput tapaukset lahjotaan hiljaisiksi tai me emme välitä tarpeeksi ruoastamme, että nostaisimme asiasta haloon!


Silliä pöytään: koko kala vai parhaat selkäpalat!?

Pirkan guagamole

Grilliruokaa karvoilla?

Mäkkärin proteiinit

Epäilyttäviä lisäaineita


Jos Ilta-Sanomien jutusta ei vielä tullut tarpeeksi inhotusta kanan syöntiä ajatellen, niin katso klippi Atrian kanojen kasvatuksesta. Itselleni heräsi tästä ajatus, että onko ne luomumunat nyt kuitenkaan niin kalliita?!

"Nyt tiedät mistä kana tulee!"


Jatkossa aion lukea blogia Kemikaalicoktail, jolle päädyin ruokamaailmatutkimukseni yhteydessä. Kirjoittaja kirjoittaa tärkeistä asioista turhaan provosoimatta. Ohessa tekstipoimintoja kyseiseltä sivustolta.


Mitä tulee kuluttajatasoon, on erittäin fiksua vähentää muovin määrää siellä missä voi ja käyttää mahdollisimman mietoja pesuaineita esimerkiksi kotia puunatessa. Ruokaa ei kannata valmistaa teflonpannulla, säilyketölkit kannattaa jättää kauppaan ja ruoka ostaa niin usein ilman muovikäärettä kuin mahdollista ja ainakin muistaa pestä raaka-aineet huolellisesti ennen käyttöä. Ruoka kannattaa valmistaa tuoreista, ei prosessoiduista ja pitkään muovissa säilötyistä raaka-aineista itse. Listaa voisi jatkaa pitkästi, kattavaa listaa on mahdotonta antaa.
                                                                                                                                                  

Riikka Suominen kertoo jutussa myös esimerkiksi koulumaitotuesta, jota Valio sai viime vuonna 1,9 miljoonaa euroa. Jutussa tuodaan esille se, minkä moni meistä toki tietääkin: suomalaisten pitää ostaa paljon maitotuotteita, jotta suomalaisella maitoteollisuudella menee hyvin. Yksinkertaista.
On tuskaista ymmärtää, kuinka isoista rahoista on kyse. Esimerkiksi kotimaisia kasviksia tuottavat tahot — yleensä perheyrityksiä — eivät voi saada menekinedistämistukea, koska yritykset ovat liian pieniä. Maalaisjärjellä ajateltuna, jos tuote on kohdallaan, kotimainen ja terveyttä edistävä, eikö tukea pitäisi antaa juuri sinne, missä markkinointiin ei muuten ole varaa? Niin kuin vaikka kotimaisten kasvisten kohdalla. Rahojen jakautuminen on aivan järjen vastaista ja se näkyy suomalaisten ruokailutottumuksissa — ja terveydentilassa.

En minä maitoa tai Valiota vihaa. On ihan ok, että suomalaiset voivat itse valita, mitä lasiinsa ja lautaselleen laittavat. Se mikä pistää vihaksi on se taloudellinen tuki, jota iso toimija saa voidakseen olla vielä isompi samalla, kun pienet ovat tuomittuja olemaan pieniä. Sitäpaitsi: ei suomalaisia ylipuhuta ostamaan turkiksiakaan siksi, että suomalaisella turkisteollisuudella menisi hyvin. Miksi meidän pitäisi toimia näin maidontuottajien kohdalla?

Olisi mukava tietää, kuinka moni teistä voi juoda homogenoimatonta maitoa vatsavaivoitta, vaikka kaupan tavallinen maito tuottaa ongelmia? Ja jos tosiaan kärsit vatsavaivoista maidon nauttimisen jälkeen, testaapa luomumaitoa tai vaikka Valion Hilja-maitoa. Niitä ei homogenoida.
                                                                                                                                            

Sain tiistaina lukijalta kiinnostavan viestin: hänelle ei oltu suostuttu kertomaan, mistä Subway-ravintoloiden käyttämät lihat ovat peräisin. Lukijani aloitti kysymällä tietoa ravintolasta ja lopetti johtoportaaseen, mutta vastausta ei suostuttu antamaan. Hänelle kyllä kerrottiin etteivät lihat ole suomalaista alkuperää.

Samaisen lukijan aloitteesta Kuningaskuluttaja selvitti asiaa viime vuonna. Siinä kerrotaan, että Subwayn käyttämä kananliha tulee Thaimaasta. Tietoa ei kuitenkaan saatu ihan helposti. Kuluttajalle ei tietoa ravintolassa tai maajohtajan toimesta annettu ja kun Kunkusta oltiin yhteydessä Subwayn suuntaan, laittoi pikaruokaketju asialle PR-toimiston.
                                                                                                                                             

On toissijaista, että lehmä oli hevosta. Vakavaa on tämä:
Euroopan ruokamarkkinoita ravistelevan hevosenlihaskandaalin juuret juontavat veroparatiiseihin, monimutkaisiin yritysviidakoihin ja jopa kansainväliseen, rikolliseen asekauppaan. Näin kertoo asiaa tutkinut järjestö The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Tutkimuksesta uutisoi brittilehti The Guardian.
***
Lihan on ostanut Kyproksella toimiva välittäjäyritys Draap Trading. Draap möi lihan sen prosessoineelle ranskalaiselle Spanghero-yhtiölle, joka taas möi se edelleen ranskalaiselle Comigelille, joka valmistaa pakasteaterioita, mm. Findus-yhtiölle.
 
                                                                                                                                              


Ruoka kannattaa tehdä itse. Se ei ole vaikeaa tai aikaavievää. Kunhan pääsee alkuun, ja tietää mitä hevi-osaston kamoista voi valmistaa, on homma helppoa kuin mikä. Esimerkiksi meillä keitetään kattilassa pastaa tai juureksia ja samalla kattilan yläosan höyrystysosassa pehmenevät parsa- tai ruusukaalit, porkkanat jne. tai lämpenevät edellisen illan tähteet skidille. Katan siinä samaan aikaan pöydän ja muussaan avokadoa leivälle. Paistan pannulla kalaa tai lihaa ja tämä kaikki tapahtuu juuresten kypsymisen aikana. Arkena ruokamme on pöydässä alle puolessa tunnissa.
Toki mikro on keittämistä nopeampaa, mutta sinne voi laittaa muuta kuin halvinta eineshuttua. Kun väännät ison satsin ruokaa maanantaina, voit mikrottaa sitä monena iltana. Ei sikäli että suosittelisin mikroa, mutta ei se nyt ehkä ole ihan niin kamala kuin varoitellaan.
Tärkeintä olisi saada suomalaiset arvostamaan kotimaista ja laadukasta ruokaa. Aitoja raaka-aineita ja itse tekemistä.


Sain niin blogista, kuin omasta tutkimuksestani ajattelemisen aihetta myös perheemme ruokavalintoihin. Aion jatkaa tutkimuksia ja hiljalleen omaksua lisää terveellisempiä ruokatottumuksia.

Tämä saattaa olla alkuintoa, mutta "normaali" koneella istumis -juoma vaihtui kirjoittamisen aikana light kokiksesta Rooibos karamelli-kerma teehen!

 

1 kommentti: